Ηλεκτρονικός Διαγωνισμός Διηγήματος της ΕΟΔνΠ

Από καρδιάς

Κατερίνα Πετράκου

3o Βραβείο στην Κατηγορία Δημοτικού του έτους 2015

«Καλοκαίρι 2003. Ο ερχομός ενός παιδιού έρχεται να σφραγίσει την ολοκλήρωση μιας οικογένειας. Το όνομα, Κατερίνα. Η δίψα της να μάθει για τον κόσμο ήταν μεγάλη, τα πρώτα της βήματα γίνανε γρήγορα, τα πρώτα λογάκια δεν άργησαν να ’ρθουν, όμως πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι η ζωή έπαιζε τα δικά της παιχνίδια.

Τα νοσοκομεία τα έμαθε από πολύ νωρίς, γνωρίζοντας πολλές πόλεις και κράτη από νηπιακή ηλικία. Η Αθήνα έγινε δεύτερο σπίτι της, το Λονδίνο δεν άργησε να εμφανιστεί στη ζωή της. Έπρεπε να κάνει εγχείριση καρδιάς. Τα συναισθήματα ήταν πολλά και ανάμεικτα. Ένα παιδί με το θάρρος της παιδικότητάς του, έκανε τους γύρω της να αισθανθούν δυνατοί για το αύριο. Η μέρα έφτασε, ήταν μεγάλη η αναμονή, αλλά η δικαίωση ήρθε, όταν οι γιατροί μετά από δώδεκα ώρες χειρουργείου, εμφανώς εξαντλημένοι, είπαν στους γονείς της αυτό που ήθελαν να ακούσουν: «ΟΛΑ ΠΗΓΑΝ ΚΑΛΑ!» Η επόμενη μέρα ήρθε, αλλά ήθελε πολύ δρόμο μπροστά της. Με την βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού και την στήριξη των γονιών της δεν φαινόταν πια ακατόρθωτο.

Οι μέρες κυλούσαν ήσυχα και όλοι εκεί προσπαθούσαν για την καλύτερη διαμονή της Κατερίνας, πέντε ετών τότε, παίρνοντάς την στο σχολείο και χωρίς να γνωρίζει Αγγλικά την βοηθούσαν να κάνει ό,τι και τα υπόλοιπα παιδιά. Με την βοήθεια της μαμά της, έπαιζε τένις με τη δασκάλα. Παρόλα τα καλώδια που είχαν επάνω της, το δύσκολο φάνταζε εύκολο.

Οι αναμνήσεις ήταν όλες ευχάριστες χάρη στο προσωπικό που την φρόντιζε, στους γιατρούς που την κάνανε να γελάει και στην γιαγιά που την ακολούθησε εκεί για τρεις ολόκληρους μήνες. Τα παιχνίδια που σκαρφιζόντουσαν, για να περνάνε καλά και ευχάριστα, ήταν να βγάζουν ψευδώνυμα σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό και έτσι περνούσαν οι μέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες.

Όμως, δύο εβδομάδες πριν την αναχώρηση για την Ελλάδα, η μαμά της Κατερίνας έπρεπε να φύγει νωρίτερα, γιατί δεν της δίνανε άλλη άδεια από τη δουλειά της και θα την έχανε. Ο αποχωρισμός της ήταν δύσκολος, γιατί το δέσιμο της Κατερίνας με την μαμά της ήταν μεγάλο. Το βράδυ εκείνο κοιμήθηκε η μαμά της πλάι της και όλη νύχτα κρατιόντουσαν χέρι-χέρι μην πιστεύοντας ότι το επόμενο πρωί θα χώριζαν. Μα το πρωί έφτασε, έπρεπε να φύγει, και οι κουβέντες που ξεστόμισε η Κατερίνα ήταν: «Είσαι η ζωή μου και αν φύγεις μακριά μου, μου παίρνεις τη ζωή μου». Τα λόγια της ήταν μέσα από την καρδιά της, λόγια που κουβαλάει η μαμά της Κατερίνας μια ζωή.

Το κενό το αναπλήρωσε ο μπαμπάς της και με το παραπάνω. Κάθε μέρα έβλεπαν ταινία, παίζανε επιτραπέζια, κάνανε πλάκες στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Στο τέλος πάντα ο μπαμπά της φρόντιζε να της κρατάει το καλύτερο. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε, αφού ήταν το κοριτσάκι του!

Η εκδρομή που της επιφύλασσε ήταν το καλύτερο δώρο που είχε να πάρει από εκεί. Γύρισαν μαζί με τον μπαμπά της σε όλα τα μνημεία και αξιοθέατα, που θα μπορούσε να δει στην Αγγλία. Πήγαν στο μάτι του Λονδίνου, στο μουσείο της Μαντάμ Τισό, στο ενυδρείο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Παλάτι της Βασίλισσας και αυτό που της έμεινε τελικά ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα θυμάται για μια ζωή.

Η προσμονή να γυρίσει στην Ελλάδα ήταν μεγάλη. Και η ώρα έφτασε! Το αεροπλάνο προσγειώθηκε και η συνάντηση ήταν ό,τι καλύτερο τους είχε συμβεί. Η χαρά τους ξεχείλιζε που επιτέλους η οικογένεια θα ήταν και πάλι μαζί. Αγκαλιές και φιλιά που γύρισε στον τόπο της νικήτρια σε μια δύσκολη δοκιμασία που της είχε τύχει.

Τις πρώτες εβδομάδες ο κόσμος που ήρθε και την επισκέφτηκε στο σπίτι για να την δει ήταν πολύς. Η χαρά της ήταν απερίγραπτη, αισθανόταν σαν να είχε τον κόσμο όλο στα πόδια της.»

Είμαι δώδεκα ετών, με λένε Κατερίνα και αυτή ήταν η ιστορία μου.

Βιογραφικό συγγραφέα

Η Κατερίνα Πετράκου γεννήθηκε και κατοικεί στην Κατερίνη. Φοιτά στην ΣΤ΄ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Της αρέσει να διαβάζει ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Αυτό ήταν το πρώτο διήγημα που έγραψε και σκέφτεται να συνεχίσει. Επίσης γράφει τραγούδια ξένα και ασχολείται με τη ζωγραφική, με μαθήματα ξένων γλωσσών (αγγλικά, γερμανικά) και με H/Y (πτυχίο ECDL). Όταν μεγαλώσει, θα προτιμούσε να γίνει καθηγήτρια ζωγραφικής ή σχεδιάστρια cartoon.Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας "Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ"
Ψηφιακό αρχείο του Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού Διηγήματος

Καπνικός Σταθμός Κατερίνης